Kozmik Işın Müon Dedektörü
Kozmik ışınlar, uzaydan Dünya'ya ulaÅŸan yüksek enerjili parçacıklardır. Büyük oranda protonlardan ve daha az oranda alfa parçacıkları gibi atom çekirdeklerinden oluÅŸurlar. Bu parçacıklar GüneÅŸ, süpernova patlamaları veya galaksiler arası manyetik alanlar gibi kozmik olaylar sonucu hızlandırılır. Atmosfere girdiklerinde hava molekülleriyle çarpışarak ikincil parçacıklar üretirler. Bu ikincil parçacıklar arasında pionlar, kaonlar ve onların bozunması sonucu ortaya çıkan müonlar yer alır.
​
Müonlar, yüksek enerjili ve oldukça nüfuz edici özellikleri sayesinde yüzeye ulaÅŸabilirler; hatta yer altında veya kalın yapılarda bile tespit edilebilirler. Genellikle plastik sintilatörler, gaz detektörleri veya zaman ölçümüne dayalı Time of Flight (ToF) sistemleriyle tespit edilirler. Bilim dünyasında müonlar; parçacık fiziÄŸi, atmosferik süreçlerin anlaşılması, yer altı yapılarının haritalanması (muon tomografi) ve kozmik ışın kaynaklarının araÅŸtırılması gibi pek çok alanda kullanılır. Ayrıca, müonlar yoluyla yapılan araÅŸtırmalar evrenin enerjik süreçlerini anlamada önemli bir pencere sunar.
Taşınabilir Kozmik Işın Müon Dedektörü, temelde iki adet fotoçoÄŸaltıcı (pmt), iki adet plastik sintilatör ve DRS4 sinyal okuma kartına dayanmaktadır. ns metrebesinde ölçümler yaparak anlık müon tespiti saÄŸlamaktadır. ​Tüm Sistemin Maliyeti yaklaşık 5000 Euro kadardır. Kozmik parçacık çalışmaları için bizlerle iletiÅŸime geçebilirsiniz.
